Cukorbetegség – Orvos válaszol – belgyógyász, háziorvos

Orvos válaszol

belgyógyász, háziorvos
Dr. Gyurkovics István
Cukorbetegség

Van-e olyan egyén, akinél a 22 mmol/l vércukorszint normálisnak tekinthetõ ?
Nagybátyám állítja, hogy nála ez az állapot évtizedek óta fennáll. Orvosi segítség nélkül élte idáig úgy az életét, hogy ha "cukorhiányos rosszullétet" érzett azt egy hamarjában elfogyasztott kolbásszal, vagy néhány szem kockacukorral mulasztotta el. Jelenleg korházban van ahol elhülve tapasztalták a magas cukorszintet. Természetesen elkezdték kezelni, de látszólag a mért cukorszint nem reagál a beadott inzulin mennyiségre. Mint laikus, aggódom, hogy talán más kezelési módra volna szükség.

1998-11-19 23:25:47

Általában 12 mmol/liter feletti éhomi értékek mellett már a saját inzulin termelés valószínû kimerülése miatt injekciós kezelésre van szükség. Aki nem törõdik a diétával, elkerüli a vizsgálatot és a kezelést, annál 22-30 mmol/l körüli kiugrások is elõfordulhatnak, de ez sohasem állandó vagy átlagos érték.

T. nagybátyja típikus példája a nem kooperáló, önsorsrontó betegnek.

Az inzulinon és a szigorú diéétán kívül más hatásos módszer ma nem ismeretes. Aggódnia nem azért kellene, hogy talán nem a megfelelõ kezelést kapja, hanem azért, hogy nagybátya is hajlandó legyen valamit tenni a saját egészsége érdekében.