fiatalkori magas vércukorszint – Orvos válaszol – belgyógyász, háziorvos

Orvos válaszol

belgyógyász, háziorvos
Dr. Gyurkovics István
fiatalkori magas vércukorszint

Tisztelt Doktor Úr!

A tavasszal (áprilisban) végzett katonai alkalmassági vizsgálatom során derült ki,hogy a glükózszintem 6,1 mmol/l értékû,amit az orvos magasnak ítélt.Ezután terheléses cukorvizsgálatra küldött.Az itteni értékek a következõk voltak:5,8(éhgyomri) 8,2 (30 perc múlva) 8,9(1 órás) és 6,0(2 órás). Ezután azt mondták,hogy nem vagyok cukros,és elvihetnek katonának.Szeretném tudni,hogy errõl mi az Ön véleménye?(A nagyanyám idõskorában cukros volt.)
Válaszát elõre is köszönöm.

1998-08-05 20:22:43

A kapott értékek valóban normális vércukor lebontást jelentenek, tehát ebben az esetben nem áll fenn cukorbetegség. A glukóz terhelési görbe akkor lenne cukorbetegségre utaló, ha 1.) az éhgyomri minimum kétszer 8 mmol felett, 2.) az 1 órás csúcsérték 11 mmol felett, 3.) a 2 órás is 8 mmol (csökkent glukóz tolerancia) vagy 11 mmol (diabetes) felett lenne. Ha a családban a nagymama idõs korában volt cukorbeteg, akkor ez nem öröklõdõ típusú. A
cukorbetegség öröklõdése csupán a fiatal korban kialakuló I. típusú, inzulin-függõ cukorbetegség esetén bizonyított, a felnõtt és idõs korban létrejövõnek inkább a felesleges cukorbevitel, az elhízás által kimerített inzulin termelõdés az oka. Amennyiben a szülõknél is fennállna csökkent cukorlebontásra utaló tünetet vagy elhízás, akkor mindenképpen ajánlatosabb a étrendjébõl a kristályos cukrot tartalmazó édességek kihagyása.