fogamzásgátlás – Orvos válaszol – belgyógyász, háziorvos

Orvos válaszol

belgyógyász, háziorvos
Dr. Gyurkovics István
fogamzásgátlás

Tisztelt Doktor Úr!

18 hónapja szedek Mercilon tablettát. A fogamzásgátló új csomagjának megkezdése elõtt 3 nappal kezdtem szedni napi 2x1 Doxycyclin tablettát légúti fertõzés miatt (az antibiotikumot összesen 8 napig kell szednem). A gyógyszerkölcsönhatástól félve óvszeres védekezést is alkalmaztunk eddig a párommal. Az óvszer sajnos elõzõ együttlétünk alatt tönkrement, ez a fogamzásgátló szedésének 3., az antibiotikum
szedésének 6. napján történt.
Létrejöhet a terhesség ilyen módon?
Ha igen, akkor lehet-e valamiféle "sürgõsségi" módszert alkalmazni?

1998-11-15 21:11:03

1.) A havi ciklus elsõ 12 napjában amúgy sincs peteérés.
2.) A Doxycyclin csupán az esetek egy részében csökkenti, de nem teszi teljesen hatástalanná a védekezést.
3.) A condomot nem szabad körömmel megfogni, egyébként akár "lufi" nagyságúra is feltágul és sokat kibír.

Tehát elsõsorban az 1. pont miatt nem valószínû a terherbe esés, hiszen a a menses után harmadik napon ha a bizonytalanabb (Knaus-Ogino) számolgatásos módszert használta volna és condomot sem használt volna, akkor sem esett volna teherbe, mert a petesejtek a ciklus 12-18 napja között szabadulnak ki a tüszõkbõl.
Bármely esetben, ha az egyéb védekezés csõdött mond, érdemes tartani ún. esemény utáni tablettát (Postinor).