Mindig fázom – Orvos válaszol – belgyógyász, háziorvos

Orvos válaszol

belgyógyász, háziorvos
Dr. Gyurkovics István
Mindig fázom

Tisztelt Doktor Ur!
Kulonleges problemam van, lehet, hogy ez nem is betegség, de nagyon kellemetlen. Vannak idoszakok, amikor - leginkabb osszel es telen - mindig fazom. Hiaba oltozom fel, raz a hideg, anelkul, hogy lazas vagy beteg lennek. Ilyenkor szinte testem minden resze libaboros, szinte a borom felszine fazik.
A vegtagjaim, kezem es a labam nagyon gyakran hideg, telen a labam rettenetesen fazik, olyan, mintha jeges vizben allnek, a hideg csontig hatol.
Mit tanacsol Doktor Ur, mit tegyek?
Valaszat elore is koszonom.

1998-11-19 23:25:46

Az esete érdekes, de nem egyedülálló.
Volt egy extrémebb esetem:
Néhány évvel ezelõtt egy egyiptomi arab jött hasonló problémával, aki a sivatag közepén nyáron is bundában ült--- és fázott.

A probléma lényege véleményem szerint a szervezet kisebb hõtermelése (vagus túlsúly) az anyagcsere folyamatok során, melyet legjobban a szimpatikus idegrendszer aktivizálása és a pajzsmirigy hormonok fokoznak.

Sport helyett rendszeresebb testmozgás és a vegetatív idegrendszer áthangolására (egyetlen lehetõségként) JÓGA gyakorlatok elsajátítását javaslom, mivel számos gyakorlatával emelhetõ a testhõmérséklet és javítható a test hõérzete.