visszér – Orvos válaszol – belgyógyász, háziorvos

Orvos válaszol

belgyógyász, háziorvos
Dr. Gyurkovics István
visszér

A bal lábamon a térdhajlatnál kb. 4-5 éve kék visszerek jelentek meg. A kérésem, hogy kihez forduljak evvel a problémával, és milyen módszerek vannak ennek eltüntetésére. Hallottam olyanról, hogy valamilyen, nem mûtéti módszerrel ezeket a visszereket teljesen el lehet tüntetni, ez is érdekelne. Félek, hogy ez egyre erõsebben fog jelentkezni. Most is ritkán elõfordul, hogy fáj ott a lábam, és szeretném megelõzni a helyzet további romlását. Sokat sportolok, fõleg aerobic, és nem tudom, hogy ez használ-e.
Válaszát elõre is köszönöm, tisztelettel: Virág

1998-08-27 20:19:23

Sokszor elõfordul, hogy apró, legyezõ-szerõen szétterjedõ piros-lilás hajszálvékony visszerecskék tágulata látható itt, vagy gyakoribban a boka körül és a combon. Ezek esztétikai problémát jelentenek ugyan, de veszélytelenek és ugyanakkor nem kezelhetõk az alább javasolt módszerrel. Minden visszeres tágulat esetén a legsikeresebb és természetes megoldás a megelõzés lenne: ebben fõleg úszás, fordított testhelyzetet létrehozó jóga-gyakorlatok segíthetnek. A futást igénylõ sportok (a tánc és az aerobic is)
általában jótékony hatásúak a láb vérkeringésére, viszont a sok állást igénylõ állásokban és a már kialakult visszeresség esetén ez nem pihenést, hanem további terhelést, erõltetést, nyomásfokozódást jelent a visszereknek. A már kialakult rugalmas, gumicsõ-szerû, ceruza-vastag, kékes színû visszértágulatok sebészeti kezelése semmiképpen nem jelenti az eredeti, természet adta állapot visszaállítását! Fontos lenne megfelelõ rugalmas ún. kompressziós gumiharisnya állandó viselése! Amenyiben a gumiharisnya
viselése nem elégíti ki, kérheti sebészeten a nem operatív módszer, az erekbe injekciózással beadott szer révén (sclerotizálás) ezen erek tartós elhegesítését, mely tartósan, külsõ bõrhegek nélkül ad esztétikailag jó eredményt.