generativ sejtek – Orvos válaszol – belgyógyászat, háziorvostan, üzemorvostan

Orvos válaszol

belgyógyászat, háziorvostan, üzemorvostan
Dr. Nagy Károly
generativ sejtek

T. Doktor Ur!

Sokszor hallani, hogy a nok az eletkoruk elorehaladtaval egyre kisebb esellyel szulhetnek egeszseges gyermeket, s ennek egyik fo oka, hogy a szuletesukkor mar meglevo osszes petesejtjeik kozul idovel egyre tobb szenved karos mutaciokat, igy csokken az esely arra, hogy egeszseges petesejt erjen meg. Ez igy logikus, de ebben az esetben a ferfiaknak ugyanilyen kovetkezmenyekkel kell szembenezniuk, hiszen a herekben allandoan osztodo ossejtek az ido mulasaval szinten mutaciokat szenvedhetnek, amelyek az osztodasok soran multiplikalodnak is.
Ennek ellenere a "kesei" terhessegvallalas rizikofaktorai kozott a ferfiak "felelosseget" sohasem emlitik a vonatkozo leirasok. Vajon hibas a kovetkeztetesem, vagy egyszeruen nem tajekozodtam megfeleloen? Netan igazam van? Onnek mi errol a velemenye?

Valaszat elore is koszonom!

1999-01-09 00:17:33

Akár testi-, akár ivarsejtekrõl van szó, osztódásuk során a bennük lévõ örökítõ anyag, a DNS is megkettõzõdik. Bizonyos külsõ hatások (pl. sugárzás) következtében az un. rekombináció, azaz a DNS megkettõzõdésének folyamata zavart szenvedhet, így a képzõdött új DNS spirál már nem olyan, mint a régi. Ez nem jelent egyértelmûen rosszat, gonduljunk csak az evolúcióra, azaz az élõvilág fejlõdésére. Ha nem lenne mutáció, akkor ez a folyamat a "természetes szelekció" nem mehetne végbe és az élõlények nem tudnának alkalmazkodni környezetükhöz.
Természetesen az egyed életében a mutáció sok esetben hibát is okozhat. Például a testi sejt mutációja daganatképzõdést eredményezhet. Az ivarsejtek mutációja is haladhat rossz irányba. Ebbõl a szempontból teljesen mindegy, hogy férfi vagy nõi ivarsejtrõl van szó. Egy férfiak által vezetett társadalomban, ahol a fogamzásgátlás kimerül a nõk fogamzásgátlásában, nem várhatjuk hogy a férfiak felelõssége ebben a kérdésben elõbbre kerüljön.