Fogpótlás – Orvos válaszol – fogászat, szájápolás

Orvos válaszol

fogászat, szájápolás
Dr. Horváth Zsombor
Fogpótlás

Kedves Doktor Úr!

28 éves nő vagyok, tavaly december közepén sajnos ki kellett húzni egy fogamat, mert gócos volt. A fogorvos azt mondta, hogy már menthetetlen, mert mozgott is.
Sajnos most rettenetesen félek, mert elsőre kaptam 3 injekciót, de nem tudta kihúzni, mert annyira fájt, majd kaptam még hármat, összesen hatot, de még így is éreztem egy kicsit. Ezelőtt még soha nem húztak fogamat, ez volt az első. Most viszont pótoltatni szeretném, de rettenetesen félek, hogy most emiatt 2 egészséges fogamat le kell csiszoltatni.
A másik félelmem, hogy abban az esetben mi van, ha a korona alatt romlik el egy fog? Akkor leszedik az egészet és új koronát kell készíttetni?
Azt szeretném kérdezni öntől, hogy van e más megoldás a fogam pótlására? Még az implantátumról hallottam, de azt állítólag egyből foghúzás után teszik be, amiről viszont már lekéstem.
Másik: mennyi időt kell várni húzás után, hogy pótolni tudják a fogamat?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

2011-01-02 15:22:08

Az implantátum nem azonnal a foghúzás után kerül be, ezért nem késett le róla. Ami a hídpótlást illeti: ha megfelelő minőségű pótlás készül, alatta nem romlik a fog, ez biztos. Amennyiben gyökérkezelni kellene egy fogat, azt a korona átfúrásával meg lehet tenni, nem kell a hidat leszedni!