Fogvesztés – Orvos válaszol – fogászat, szájápolás

Orvos válaszol

fogászat, szájápolás
Dr. Horváth Zsombor
Fogvesztés

Tisztelt Doktor Úr!
43 éves nő vagyok. Egy kivételével minden fogam meg van, bár a zöme már kezelt.
Mások által is szépnek mondott mosolyom a fogaimnak köszönhettem. Eddig!!!
Ma voltam az orvosomnál, akit terhességem elején látogattam utoljára. 3 éve . Már az első pillanatban elkeseredetten nyilatkozott, majd
panoráma röntgent készitett, és beigazolódott a véleménye, miszerint elhalt a fog csontom. Ezt a diagnózist én fogalmaztam meg, de amit a beszélgetésünk egy órája alatt mondott, ebből röviden ezt szűrtem ki.
Az alsó 4 fogam középen menthetetlen, ki kell őket húzni, van olyan ahol már szinte egyáltalán nincs rajta íny. Mozognak is picit. Szerinte egyetlen megoldás van ahhoz, hogy előbb, v utóbb ne szájpadlásos fogam legyen, ha most kiválaszja mi a menthetetlen, azokat kihúzza, és hidat tesz fel. Ez kb 7-8 fogat érint, de lehet még többet. Minden egyes fogamnál be tudott nyúlni valami vékony eszközzel egészen mélyre, akadály nélkül. Édesanyámnak 29 évesen ki kellett húzni az összes fogát, én azért kicsit tovább bírtam...:)
Nem tudom elég-e ennyi információ ahhoz,h valamit reagálni tessék hozzá.
Előre is köszönöm. VG

2010-10-20 18:19:27

A jelek szerint előrehaladott fogágybetegsége van. Ezt célszerű teljesen kikezelni, stabilizálni (hogy ne romoljon tovább)és utána pótolni a hiányzó fogakat. A fogpótlásnál is törekedni kell a jó tisztíthatóságra (inkább ez domináljon, kevésbé az esztétikum), hogy minél tovább megőrizhesse maradék fogait. Ehhez az is szükséges, hogy félévente felkeresse fogorvosát professzionális fogtisztítás céljából.
Jó gyógyulást kívánok!

Dr. Horváth Zsombor. hnh.fw.hu