Börtön – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
Börtön

Tisztelt Doktor Úr!
Fruzsi vagyok, asszisztensként dolgozom egy kórházban. A võlegényem akit tiszta szivebõl szeretek, sajnos börtönben van. Jaj, de rossz ezt leírni. Õ tanár. Kb. 3 éve belekeveredett egy ügybe, amiért 8 hónap letöltendõ börtönbûntetést kapott. Ez az ügy nem túl komoly, tehát nem lopás, gyilkolás, betörés, egy kisebb \"üzleti-ügy\". Szóval nem egy baltás sorozatgyilkos! Kb. 3 éve zajlik ez az ügy, sorozatosan elnapolták és most kellett bevonulnia, már 1 hónap eltelt. A kérdésem az, mivel senkivel nem tudom megbeszélni ezt a dolgot, hogyan tudnám, ill. (hülyén hangzik), de milyen szavakkal tudnám megkönnyiteni az életét és nem utalsó sorban én, hogy tudnám elviselni ezt nagyon-nagyon nehéz helyzetet. Annyi kérdés van benne, mi van ha már nem fog szeretni, ha hazajön..?.. stb.(Igy visszaolvasva elég gyerekesnek tünik, fõleg ez az utolsó kérdés)
Tiszelettel várom válaszát.

2005-09-27 15:26:23

Nagyon sajnálom, hogy csak most írok.
Mivel pályám kezdetén fél évet egy fegyházban dolgoztam, az átlagos orvosnál jobban ismerem a helyzetet.
A helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek tûnik. Pl. belegondolhat abba, hogy évtizedeken keresztül a fizikailag és lelkileg egészséges férfiaknak kötelezõ sorkatonai szolgálatra kellett bevonulnia. Ennek a tartama sokáig két év, majd másfél év volt, késõbb ezt tovább rövidítették. Az esetek többségében a férfiak ezt különösebb nehézség nélkül elviselték, és a kapcsolatok is megmaradtak (persze nem mindig). Ehhez képest ez a 8 hónap igazán nem olyan hosszú idõ.
Bizonyos szempontból könnyebb ez a 8 hónap, mint az azt megelõzõ 3 év. Ugyanis lehet tudni, mire számíthat az ember, lehet tervezni, és ez jobb, mint a bizonytalanság.
Amennyire visszaemlékszem, az elitéltek is többnyire kb. ugyanolyanok voltak, mint a többi ember kint.
A bent töltendõ idõt hasznos dolgokra lehetne felhasználni. Tanulni, olvasni, dolgozni, sportolni. Intenzív munkával gyorsabban telik az idõ. Ez Önre is igaz, hiszen Önnek sem könnyû ez az idõszak.
A legnagyobb segítség az Ön részérõl, ha rendszeresen tartja a kapcsolatot, és bizalmáról és szeretetérõl biztosítja a võlegényét.
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichológus, pszichoterapeuta