Édesapám-utolsó stádium – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
Édesapám-utolsó stádium

T.Doktorúr!
Édesapámnak végbél rákja van,kismedence,tüdõ átéttel.Már elég rossz állapotban van!Most egy újabb tünet jött:kettõs látás,jobb kéz elgyengülése.Ct:nagy elváltozás nincs.Alaposabb kivizsgálásra nincs lehetõség.Ez tényleg csak agyi áttét lehet?
Ettõl a ténytõl édesapám kissé depressziós lett,mit tegyek?Mindig a végrõl beszél...Lídia

2005-08-19 14:20:18

Az említett tüneteket egyéb betegség is okozhatja, pl. agyi keringészavar (másképpen stroke, lágyulás). Ezt neurológus-szakorvos tudja megmondani a vizsgálat alapján. Ha errõl van szó, ennek az állapotnak is megvan a kezelési módja, amivel javulás érhetõ el.
A depressziós tünetek is kezelhetõk, javíthatók.
Azzal kapcsolatban, hogy édesapja gyakran beszél a végrõl, azt tanácsolnám, hogy adjanak lehetõséget arra, hogy ezeket az érzéseit, élményeit elmondhassa, mert ez jó hatású lehet. Természetesen nem a testi tünetekre, hanem csökkenti a szorongás, bizonytalanság, a magány érzését. Ebben a súlyos állapotban nagyon rossz a beteg számára, ha nem érti meg a környezete, nem hallgatják meg, így magára marad a beteg a szorongásaival, félelmeivel. A környezet hajlamos bagatellizálni a problémákat, azt játszva, mintha nem lenne semmi komoly baj, belefojtják a betegbe a szót, amikor a kételyeit, szorongását, halálfélelmét próbálja megfogalmazni. Az ilyen beteg számára nagyon fontos, ha törõdnek vele, látogatják, meghallgatják, beszélgetnek vele, vagy egyszerûen a szeretett személyekkel lehetnek.
Van néhány helyen az országban ún. hospice-ház, ahol külön az erre a problematikára kiképzett szakemberek ápolják a súlyos (vég)állapotban levõ betegeket.
A levelébõl természetesen nem lehet pontosan tudni, mennyire súlyos édesapja állpota. Bárhogyan is van, van teendõ, van lehetõség a segítésre.
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichológus, pszichoterapeuta