étvágycsökkentés – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
étvágycsökkentés

Fogyni szretnék, ezért akupunktúrás kezelésre járok.Étvágyam azonban nem csökkent, éhezni viszont nem tudok.Kérem segítsen!

2004-03-19 21:11:26

A testsúlyra nézve a testtömegindex (BMI) ad útmutatást, ami a testsúly elosztva a testmagasság négyzetével (pl. 65 kg és 1,70-es magasság esetén: 65 : 1,7 : 1,7 = 22,5). Ez az érték 20 és 25 között teljesen megfelelõ. 30-as érték felett beszélhetünk elhízásról, 25 és 30 között túlsúlyról.
Tehát semmiképpen nem indokolt a fogyás szándéka akkor, ha a BMI 25-nél kevesebb. Ennek ellenére a lányok és nõk nagy része úgy érzi, hogy el van hízva, és fogyni akar.
A konkrét kérdésére válaszolva: Nem tudom elképzelni, milyen mechanizmussal fogyasztana vagy csökkentené az étvágyat az akupunktura.
Az, hogy a testsúly (vagy pontosabban testtömeg)nõ vagy csökken, attól függ, hogy a táplálékkal mennyi energiát (kalóriát) viszünk be a szervezetünkbe (mibõl mekkora mennyiséget fogyasztunk), és mozgással mennyi energiát fogyaszt el a szervezetünk. Így nemcsak a bevitt (elfogyasztott) kalóriát kell csökkenteni, hanem többet is kell mozogni, ha valaki fogyni akar. Ezt így nagyon egyszerû leírni, megvalósítani azonban nagyon nehéz. Sok kisebb-nagyobb trükkel lehet ezt elérni. Halmy László, Pados Gyula vagy Túry Ferenc könyveiben további részleteket olvashat errõl.
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichológus, pszichoterapeuta