fóbiáim vannak – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
fóbiáim vannak

Tisztelt doktor Úr.
Régóta küszködöm különbözõ fóbiákkal. Jártam már szakorvosnál, gyógyszeres kezelésben és terápiás kezelésben is részesültem, de teljesen nem múlnak el. kb 7 éve áll fenn a betegség, többszöri tünetmentes idõszakkal. Átfogóan jellemzi a fóbiám, hogy attól félek, hogy elvesztem az önmagam feletti uralmat, cselekedetem nem tudom visszafogni, annyira erõsen jönnek a negatív gondolatok. Iyenek pl vonz a mélység, ha bármilyen magasból lenézek, életvidám alaptermészet ellenére, mindenben meglátom, hogyan tehetnék kárt magamban, rettegek attól, hogy összepisilem magam nyilvános helyen, állandóan a toalettre jártok. Nem érzem azt, hogy a gyógyszerek segítenek, a gondolataimban lehet gond. Kihez forduljak?

2005-07-08 15:03:04

A helyzet nem könnyû.
Arató mihály és Túry Ferenc Mindennapi lelki szenvedéseink címû könyvét elolvasva jobban megértheti ezeket a problémákat.
Ha a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt, a gyógyszer adagját, magát a gyógyszert, illetve a gyógyszerek kombinációját változtatják meg a pszichiáter-szakorvosok, és természetesen különbözõ pszichoterápiás módszerek is hatékonyak lehetnek.
Nyilván maga a szakorvos személye is számíthat, nem mindenkivel egyformán eredményes az ember.
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichológus, pszichoterapeuta