miért nem ért meg? – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
miért nem ért meg?

A férjem egy nagyobb cégnél dolgozik, és a múltkor egy beszélgetés során elmondta, hogy munkába menet itt-ott el szokta vinni autóval az egyik szintén ott dolgozó nõt. Nem egy részlegen dolgoznak, nem is tegezõdnek. Az út maga 5-6 perc. Azért mondta el, mert látják a kollégái, kolléganõi, hogy azokon a reggeleken kiszáll az autójából a nõ, és nem akarta, hogy másoktól tudjam meg, mert hisz nincs másról szó, csak arról, hogy elviszi néha munkába - mivel mindketten azon az útvonalon járnak.
Azóta nagyon rosszul érzem magam. Nem azért, mert a nõ fiatal és csinos - férjezett és van kisgyereke -, hanem azért, mert egyszerûen nem tetszik a dolog. Amikor mndtam a férjemnek, hogy ezentól ne vegye fel õt - és eseteleg más kolléganõt sem - reggelente, ha esetleg elmegy mellette, azt mondta, hogy miért csinálok ilyen úgyet belõle, mikor szerinte bármelyik kollégája felvenné akár õt, akár más ott dolgozó nõt. Ma reggel, amikor felhívtam õt, hogy mi volt az úton, azt mondta, hogy ne kezdjem már megint, mert már más úton - gondolom hosszabb úton - megy autóval munkába, csakhogy még véletlenül se kelljen elmennie mellette. Szerintem ha el kellene mennie mellette, megint felvenné.
Azt is mondtam neki, hogy úgy gondoljon bele, hogy a hány feleségnek esne jól, ha a férjük reggelente egy idegen nõt fuvarozna a munkahelyére.

Kedves doktor úr, nekem ezzel az egésszel 2 kérdésem lenne Önhöz:
1. Miért nehéz a férjemnek elmennie a hölgy mellett autóval úgy, hogy nem veszi fel õt?
2. Miért fontosabb neki az, hogy ha elhajtana a nõ melletteés nem venné fel, esetleg az gondolná róla a nõ, hogy egy bunkó, mint az, hogy én mit gondolok???
És nem féltékenység miatt, hanem úgy elképzelem, ahogy az adott reggelen/reggeleken a nõ kilibeg az autónkból és mások is látják, akik ismernek minket, nem akarom hogy sajnáljanak, és zavar, hogy mit gondolhatnak rólam/rólunk.


Várom mielõbbi válaszát, és köszönöm szépen, hogy meghallgatott.

Tisztelettel:
kittina

2005-12-07 16:18:19

Régebben kb. 2 km-re laktam a munkahelyemtõl és a gyerekeim óvodájától, és tömegközlekedés nem volt a két hely között (és nem volt kocsim). Örültem, ha ismerõs vagy kolléga felvett útközben, fõleg ha esett az esõ, nemre, korra caló tekintet nélkül. Voltak, akik minden adandó alkalommal megálltak, voltak, akiknek ez eszébe se jutott.
Az emberek tehát nagyon különbözõek segítõ hajlamaik szerint. Vannak, akik nem tudják megállni, hogy ne segítsenek, ha ez módjukban áll. Mások meg pont fordítva: nem képesek segíteni.
Mostmár csak az a kérdés, hogy a férje általában ennyire segítõkész, vagy csak a levelében említett nõvel. Ha az elsõ lehetõség igaz, akkor ezt nyilván mindenki tudja, és senkinek nem jut eszébe, hogy ezért Önt sajnálja.
Esetleg kérdezze meg néhány barátnõjét, ismerõsét. El tudom képzelni, hogy van, akit a legkevésbé sem zavarna, hogy a férje bevisz valakit a munkahelyére. (Én most megkérdeztem: az én feleségemet nem zavarná.)
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál pszichiáter, neurológus, pszichológus, pszichoterapeuta