mikor aggódjak? – Orvos válaszol – ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás

Orvos válaszol

ideg- és elme, pszichológia, evészavar, táplálkozás
Dr. Szabó Pál
mikor aggódjak?

Egy gyors kérdésem lenne így diszkréten, az az igazság, hogy a barátnõm öngyilkos akar leni úgy , hogy begyógyszerezi magát (rubofen, kataflam, nospa ilyen házi gyógyszerek) már kétszer próbálkozott velle, de rávettem mind a kétszer, hogy meghánytassa magát. azt szeretném kérdezni, hogy mikor kezdhetek aggódni vagy hívni rá a mentõt. mennyi gyógyszer kell hogy tényleg veszélyben legyen. mer nekem mondta elõsször 5 darab gyógyszert vett be aztán második alkalommal 13-mat. hány darabnál ilyedjek meg és hívjak rá segítséget?

elõre is köszönöm a válaszát

üdvözlettel egy aggódó barát

2005-10-06 15:57:27

Az, hogy már két öngyilkossági kísérlete volt a barátnõjének, elég ok arra, hogy szakemberhez forduljon.
Önmagában az, hogy hány tablettát vesz be valaki, nem tükrözi a veszély nagyságát, mert a gyógyszerek nagyon különbözõ mértékben veszélyesek, tehát van olyan gyógyszer, amibõl pár tabletta is komoly veszélyt jelent, más gyógyszerbõl meg sokkal több sem veszélyes különösebben.
Nagyon kockázatos (és hibás)lenne azt mérlegelni, mennyire komoly az öngyilkossági szándék, mert úgy is meg lehet halni, hogy az ember igazából nem akar meghalni, \"csak\" a környezetében élõk figyelmét akarja felkelteni.
Azt javaslom tehát, hogy szakember (pszichiáter vagy pszichológus) segítségét kellene kérni.
Üdvözlettel: Dr Szabó Pál, pszichiáter, neurológus, pszichoterapeuta, pszichológus