Kérdését kérem! – Orvos válaszol – Potenciazavar

Orvos válaszol

Potenciazavar
Dr. Török Alexander
Kérdését kérem!

Üdvözlöm dr.Török Alexander!
Én egy 16éves fiu vagyok.
Egy pár felvilágosito kérdést szeretnék feltenni.
Nekem a bal herémben here viszér van.
A bal herém oldalán tapntásra is érzek megnagyobodot megvastagodot ereket,érfalakat!és a bal herémben a bal herében töb ér találhato mint a jabban???

2007-03-05 22:56:14

Nem gyulladásos, és nem rosszindulatú betegség, csupán a hereburok vénáinak visszeres elváltozása, megvastagodása, kanyargóssá válása. Sok esetben teljesen panaszmentes, csak vizsgálat mellékleteként derül ki,- de okozhat kellemetlen, húzó, feszítõ, sõt, deréktájba sugárzó fájdalmat is, többnyire álló helyzetben. Panasszal az esetek zömében az álló foglalkozást végzõk keresik fel orvosukat. Az esetek döntõ többsége bal oldali.Ennek a magyarázata az, hogy jobb oldalon a véna spermatica (here véna) hegyesszögben ömlik a vena cavaba, bal oldalon pedig kedvezõtlenebb áramlási viszonyok közepette, szinte nyomás ellenében a vese vénába. Mint köztudott, a herék spermiumtermeléséhez a testhõmérsékletnél alacsonyabb hõfok szükséges, ezért is helyezkedik el a here viszonylag védtelenül a test perifériáján. Amennyiben a kanyargós, visszeres vénák körbeölelik, és így melegen tartják a herét, úgy a spermatermelõ funkció károsodik, egyes vélemények szerint, huzamosabb fennállás esetén visszafordíthatatlanul.

Gyógykezelés:

Az elõbb leírtakból következik, hogy felismerése esetén megoldást igényel, mert fennáll a spermaszám csökkenésének veszélye. Több megoldás létezik. A legkézenfekvõbb a véna spermatica internát (a visszeres herevénát), a lefutása mentén valahogy magasságban lekötni, így megszûnik a rá nehezedõ hydrosztatikai nyomás, a kanyargós vénák felszívódnak. Újabban végeznek sclerotizációt is, mely a vénába adott injekció.Ennek hatására elzáródik a véna járata. Ez a beavatkozás az embólia kézsége miatt nem veszélytelen.

Összefoglalva:

Varikokele észlelése esetén urológus szakorvoshoz kell fordulni, aki tisztázza, hogy a visszértágulat hátterében nem az áramlást rontó veserák áll, hanem kóros haemodinamikai viszonyok, pl. vénabillentyû elégtelenség. Fiatalkorú észlelés esetén a megszüntetése orvosilag indokolt.