toxoplazmózis – Orvos válaszol – szülész-nőgyógyász és természetgyógyász

Orvos válaszol

szülész-nőgyógyász és természetgyógyász
Ifj. Dr. Petróczi István
toxoplazmózis

Kedves Doktor Úr!

A következő problémával fordulok Önhöz:

2008 januárjában toxoplazmózis betegséget állapítottak meg nálam. Az aviditás index 0,155 volt, amiből arra következtettek, hogy a primer fertőzés 4 hónapon belül történt. Az akkori orvosom azt mondta nem kell foglalkozni vele, spontán fog gyógyulni. Nem egészen így lett. Hosszú hónapokig hőemelkedésem volt, a nyirokcsomóim csúnyán meg voltak duzzadva, azért visszamentem az orvosomhoz, aki specialistához irányított. 2008 szeptemberében, tehát 9 hónappal később, ismét azt állapították meg, hogy a fertőzés 4 hónapon belüli. Az új orvosom Rovamicinnel kezelt, amit majdnem egy teljes évig szedtem. Azóta még négyszer vettek vért tőlem, de a Rovamicin szedése mellett sem sokat változott az IgM ELISA értékem, az index 8 alá nem ment. Később áttértünk a Sumamedre, mert a Rovamicintől kiütéses lettem. 2009 nyarára végre csökkenni kezdett az IgM értékem, az utolsó vizsgálat szerint lement 2,6-ra. Ennek nagyon örültem, mert akkor már nagyon szerettem volna gyereket vállalni. Orvosom utasítására abbahagytam a gyógyszer szedését. Készült egy utolsó vérvizsgálat, amelynek alapján az orvosom sok sikert kívánt a baba projekthez. Hamarosan teherbe is estem, most a 9. hétben vagyok. A nőgyógyászom is megcsináltatta a toxoplazma vizsgálatot, ami megint meijesztett, mert az IgM továbbra is 2,6, vagyis tudomásom szerint magasabb az optimális értéknél.

A kérdéseim a következők lennének:
Mi az oka annak, hogy ilyen hosszan elhúzódik esetemben ez a betegség? Rengeteget olvastam a betegségről, de ilyen példára még nem bukkantam.
A 2,6-os IgM érték még mindig friss fertőzésnek minősül?
Veszélyes-e a mostani állapotom a magzatra?
Kell-e esetleg gyógyszert szednem?
Nem késtem-e még el, hiszen a baba már 9 hetes?
Milyen eséllyel kahatja el a baba a fertőzést?

Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Egy aggódó kismama

2009-12-18 15:29:28

Öszintén megmondva, még én sem hallottam hasonló esetet, de ebben az esetben serintem folytatni kellene a Rovamicin kezelést, így minimális eséllyel kapja el a baba. Kezeletlenül a 2. trimeszterben kapja el a magzat legnagyobb valószinüséggel.
Üdvözlettel:
Petróczi dr