Hasi panaszok – Orvos válaszol – termeszetgyógyász

Orvos válaszol

termeszetgyógyász
Nagy Csaba
Hasi panaszok

Sajnos egy elég kellemetlen problémáról szeretnék érdeklõdni, amivel
úgy tûnik az ismeretségi körömben egyedül vagyok.
Elõször is bármitõl felfújódom. Többször elõfordul - mint szeretném -,
hogy étkezés után akár már 3-4 perc múlva is hasmenésem lesz. Ilyen
gyorsan mi tud aktivizálódni? Én ezt nem értem.
De már étkezés közben is érzem, hogy hiába rágom meg alaposan
az ételt és próbálok lassan enni, no és keveset - egyébként gyorsan habzsolok általában -
már érzem, hogy fújódom fel az elviselhetetlenségig, hogy még a hasamat
is szúrja. Lehet egy ilyen tünetcsoport alkati dolog? Hogyan lehetne
megszüntetni ezt és mi okozhatja, mert nem hiszem el, hogy ez normális.
Egyáltalán mennyi a normális gáztermelõdés a bélben?
Egyébként naponta van rendes székletem, de átlag 2-3-szor biztos
el kell mennem a WC-re még napközben a fenti okok miatt.
Hallottam a diszpepszia nevû betegségrõl is vagy a candida gomba garázdálkodik
bennem... rosszul veszem a levegõt...vastagbélgyulladás?
Egy rutinlaborvizsgálat nem mutat ki szerintem semmit.
Kérem, írjanak valami bíztatót, hol és hogyan kezdjem a nyomozást bennem?
Elõre is köszönöm a válaszukat.

2001-10-23 16:21:55

Kedves Ali baba!

A túlzott gázfelesleg legegyszerűbb oka az, hogy evés vagy ivás közben szén-dioxid gázt nyelünk le (pl. szénsavas üditőitalok fogyasztásakor). A legtöbb gázproblémát azonban az okozza, hogy az emésztőrendszer nem tud megbírkózni a rá háruló feladattal. Egyes ennivalók természetüknél fogva több gázt keltenek, mint mások - közismert példa erre a bab -, de az egyes emberek igen különbözőképpen reagálhatnak ugyanarra az ételre. Az sem mindegy, hogyan eszünk: a rosszul megrágott étel nagyobb terhet ró az emésztőrendszerre, így nem emésztődik meg elég gyorsan, hanem erjedni kezd, ez pedíg gázfejlődéssel jár. További ok lehet a hashajtók vagy savlekötő szerek túlzott használata, melyek megzavarják az emésztőrendszer normális működését. Természetesen az emésztőrendszer (vagy a test más részeinek) betegségei is hasonló eredményre vezetnek. Kezelésére bár vannak azonnali megkönnyebbülést elősegítő gyógymódok, a végleges megoldást az ok megszüntetése jelenti. Ha bizonyos ételek fogyasztása után rendszeresen gázfelesleget észlelünk, fogyasszunk belőlük kevesebbet, vagy próbáljuk meg másképp elkészíteni őket (pl. a zöldségeket ne nyersen együk, hanem főzzük meg). Ha a gyors evéshez szoktunk hozzá, most hagyjunk elegendő időt a tálálék alapos megrágására (és álltalában is lazítsunk élettempónkon). Ha a gázfelesleg valamilyen más betegség (székrekedés, emésztési zavar, fekély) tünete vagy kísérője, gondoskodjunk annak kezeléséről is.
A bélgázokkal kapcsolatos problémák enyhítése során több gyógytea, illetve kivonat is segítségünkre lehet: angyalgyökér, ánizs, kömény, kamilla, koriander, kapor, édeskömény, fokhagyma, cickafark, petrezselyem, borsmenta, csombord.
Az ülőfürdők más hasi betegségekhez hasonlóan a felfúvódást is enyhítik. Próbáljunk ki tíz-tizenöt perces forró ülőfürdőt, melynek végeztével hideg zuhannyal öblítsük le az alámerült testrészt, vagy ismételjük háromszor a következőt: három perc forró, majd tíz másodperc hideg ülőfürdő.
A gázfejlődés megelőzésére jó, ha a főtt babot, zöldségeket, leveseket egy kevés olajon megfuttatott római köménymaggal, koriandermaggal, kurkumával, gyömbérrel, ördöggyökérrel és esetenként egy kis fokhagymával ízesítjük.