ekcéma – Orvos válaszol – Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs

Orvos válaszol

Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs
Meridian Centrum
ekcéma

három éves kislányom ekcémás ami összel kijön tavaszal pedig elmulik nagyon nehezen viseli ezt az idöszakot már nagyon sok mindent kiprobáltunk kenöcsök mosakodokrém sgt de semmi nem használ mit lehet még tenni?

2006-01-30 17:05:52

Tisztelt……

Ekcéma és az étrend
Az ekcémás gyermekeknél nem elegendõ a szteroidos illetve hidratálókkal történõ kezelés, az étrendre is nagyon oda kell figyelni.
Becslések szerint az ekcémás gyermekek több, mint harmada ételérzékeny, ami a bõrtüneteket súlyosbítja. Ha az ételérzékenységnek nincsen emésztõszervi tünete, akkor nem nevezhetjük ételallergiának. Ilyenkor a bõrpróba is negatív, a reakcióban IgE nem vesz részt.
Vannak azonban olyan gyermekek, akiknél az atópiás ekcéma az IgE közvetítette valódi ételallergia tünete.

Élelmiszerre kell gyanakodni,
- ha vannak egyéb tünetek, melyek étel-intoleranciára vagy étel-allergiára utalnak,
- ha észrevesszük, hogy valamely élelmiszer hatására az ekcéma rosszabbodik,
- ha emésztési problémákra utaló tünetek is megjelennek (hasmenés, hányás, böfögés),
- ha gyermekeknél a száj körül jelentkezik az ekcéma,
- ha felnõtteknél az ekcéma a kézen vagy az ajkakon nem múló (hólyagos) kiütés formájában van jelen (elõfordulhat, hogy valamely élelmiszer nikkel- vagy egyéb fémtartalma okozza az ekcémát).
A gyanús táplálékot két héten át teljesen mellõzni kell, ezalatt a tünetek javulása igazolhatja az ételallergia diagnózisát.
Ha nincs gyanusított, kizárásos diétát kell alkalmazni, azaz a gyakran fogyasztott élelmiszereket egyenként egymás után legalább 2 hétre elhagyjuk, és figyeljük az ekcémás tünetek változását (javulnak-e a tünetek).
Üdvözlettel: Meridián Centrum.