lipóma – Orvos válaszol – Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs

Orvos válaszol

Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs
Meridian Centrum
lipóma

Tisztelt doktor úr!

lipómát masszázzsal lehet -e gyogyítani?Vagy szabad egyáltalán ezeket a csomókat maszírozni?Volna esetleg olyan természetes készítmény ami csökkentené ezeknek a csomóknak a kialakulását,esetleg megszünését eredményezi?Õsszefügg ez a betegség valamilyen pajzsmirigy rendellenességgel?Köszönettel PÁLL GÁBOR

2006-02-20 21:53:12

Kedves Gábor!
A zsírcsomó
Egyes szakemberek szerint a zsírcsomó, orvosi nevén lipoma, az anyagcserezavar, a máj és az epe nem megfelelõ mûködésének jelei.
A zsírcsomó, orvosi nevén lipoma, a legelterjedtebb bõr problémák egyike. A lipoma a bõr alatt található, gumiszerû anyagra emlékeztetõ, mozgatható csomó, ami általában annyira kicsi, hogy csak a bõr halvány elszínezõdésével válik láthatóvá a külvilág számára.
Többnyire a karokon, lábakon és a törzsön nõ ki, de elõfordulhat a nyakon, a fejen, az arcon és a fenéken is. Általában a 40 és 60 év közötti személyeket érinti, nõkön kisebb, mint a férfiaknál.
A legtöbb lipoma 5 centiméternél kisebb, viszont szélsõséges esetekben akár 20 centiméter nagyságúra is megnõhet. Ez esetben tanácsos orvoshoz fordulni, mert bár a zsírcsomó még ilyetén méreteket öltve is fájdalommentes jelenség, számos kényelmetlenséghez vezethet. A kinövés elburjánzása akkor a legkellemetlenebb, ha az látható helyen, mint például az arcon megy végbe.
Ezt az esetet leszámítva a zsírcsomót általában nem kell, és nem is nagyon lehet kezelni. A zsírsejtek alkotta csomó többnyire ártalmatlan, így ha nem okoz semmilyen kényelmetlenséget, békén kell hagyni.
Több elmélet is kering arról, hogy mi okozza a bõr alatti, gumi állagú csomókat. Egyes szakemberek szerint a lipoma örökletes, tehát egészségügyi kondíciótól függetlenül nõ ki a bõrön. Mások úgy tartják, hogy a \"göröngyök\" az anyagcserezavar, a máj és az epe nem megfelelõ mûködésének jelei. Ha a két elméletet ötvözzük, akkor ahhoz a megoldáshoz jutunk, hogy a már meglévõ csomókat maximum sebészi úton tüntethetjük el, viszont a kávé, cigaretta, alkohol, a stressz és a túl zsíros ételek kerülésével megelõzhetjük az újabbak kialakulását.
A masszázs TILOS!!!!

Üdvözlettel: Meridián Centrum.