õszülés – Orvos válaszol – Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs

Orvos válaszol

Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs
Meridian Centrum
õszülés

Tisztelt Meridian Centrum!

32 éves nõ vagyok, és nagyon õszülök. Gyorsan zsírosodik a hajam, ezért minden nap hajat mosok. A családomban nincs olyan aki hamar õszült volna. Szeretném megkérdezni, hogy a gyakori hajmosás okozhatja a korai õszülést? Vagy lehet, hogy korai klimaxom van? Nem tudom, hogy mi okozhatja.
Elõre is köszönöm válaszukat.

2006-03-03 10:23:24

Kedves ……

A hajszál a szõrtüszõben helyezkedik el, amely a hámnak az irhába való betüremkedése. A hajszál gyökerét a hajhagyma fogja körbe, amely a hajszál szilárd vázát, a keratint termeli. Az ún. mátrixsejtek elszarusodásának, oszlásának köszönhetõ a hajszál növekedése. A mátrixsejtek anyagcseréje, oszlási üteme a csontvelõé után a leggyorsabb a szervezetben. A hajszál növekedését és színét a mátrixban lévõ sejtek befolyásolják. A haj színe genetikailag meghatározott, de a tüszõben található melanin pigmenttartalmától függõen lehet világosabb vagy sötétebb.
Az õszülés egy komplex folyamat, melynek során a hajszál színe mellett minõsége is megváltozik. Az õszülés természetes folyamat, az életkor elõrehaladtával folyamatosan csökken a melanociták száma, és kevesebb pigmentszemcse képzõdik. A melanin fokozatos eltûnése okozza az ún. mákos hajszínt, amikor az õsz, szürke és eredeti színû hajszálak is megtalálhatók a hajkoronán. Az õszüléssel kiszélesedik a hajszálak velõállománya, csökken a vastagsága, rugalmassága.
Tudományos vizsgálódások arra világítottak rá, hogy az idegi kimerültség, a stressz felemészti a szervezet B-vitamin-készletét, ezáltal felgyorsulnak a szervezet öregedési folyamatai. Ebben az estben a B-vitamin nagyobb menynyiségû szedése három hónap alatt visszafordíthatja, vagy megállíthatja az õszülés folyamatát.

Üdv: Meridián Centrum