vas – Orvos válaszol – Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs

Orvos válaszol

Természetgyógyászat, bioenergetika, testmasszázs
Meridian Centrum
vas

egy 27 éves lány vagyok... Kb. 2 éve a vérképemben nincsen semmi eltérés kivéve az S.vas 40 körüli értékét. A háziorvosom nem aggódik a munkahelyi orvosom viszont szeretné ha elmennék kivizsgálásra.... Szeretném véleményét kérni hogy mi okozhatja a túlzott vas mennyiségét a véremben! Elõre is köszönöm

2006-03-09 09:24:28

Kedves…

NORMÁLÉRTÉKEK:
Függ a nemtõl és az életkortól:
Csecsemõ: 7-18 umol/l (40-100 mg/dl)
Gyermek: 8-22 umol/l (8-22 mg/dl)
Felnõtt férfi: 12-31 umol/l (65-175 mg/dl)
Felnõtt nõ: 9-30 umol/l (50-170 mg/dl)

Kérem hallgasson a munkahelyi orvoskollégára és vizsgáltassa ki magát!

Ha értéke a normál tartománynál magasabb: A vas lerakódik a máj és lép sejtjeiben, a lerakódások aránylag ártalmatlanok, de hosszú idõ után máj- és szívizom-károsodáshoz vezethetnek.

Mitõl lehet magas?
Vasmérgezés a fokozott felszívódás vagy fokozott bevitel miatt alakulhat ki. A sorozatos vérátömlesztések fokozott vasterheléshez vezetnek. Túlzott vasfelszívódás alakul ki az örökletes hemokromatózisban (haemochromatosis). A magas vaskoncentrációval járó állapotok orvosi kivizsgálást és beavatkozást igényelnek.


Haemochromatosis:


Az emberi szervezetben a megfelelõ mennyiségben jelenlévõ vas egyik legfontosabb feladata a vér vörös színét adó hemoglobin felépítésében és így az oxigénszállításban való részvétel.

Az egészséges ember szervezetében a vas 67 %-a hemoglobinba beépülve kering a vérben, 27 %-a a máj, a lép és a csontvelõ vasraktáraiban ferritinként tárolódik, 3.5 %-a myoglobin formájában az izmokban, míg 2.3 %-a a vérszérumban a transzferrin nevû vasszállító fehérjéhez kötötten van jelen, a maradék csekély mennyiség pedig különbözõ vasat tartalmazó enzimekben található.

Normális vasfelvétel esetén a szervezet transzferrin fehérjéinek vasszállító kapacitása csak 30 %-ban van kihasználva, a beteg ember szervezetében felhalmozódó, összesen 20-80 gramm viszont kb. 60 %-ban telíti a szállítófehérjéket.

A haemochromatosis (haima - gr. vér; chromo - gr. szín, színes) a vasanyagcsere zavara. A betegségben a vékonybél hámsejtjeinek vasfelvevõ képessége a normálisnak kettõ-négyszerese, és ez független a szervezet tényleges vasszükségletétõl, tehát a vasfelszívódás szabályozatlanul történik. Egészségesekben naponta 1-2 mg vas szívódik fel, haemochromatosisban kb. 4-5 mg. Amennyiben a test vastartalma a túlzott felszívódás következtében normális érték - ez férfiakban 3,5 g, nõkben 2,2 g - ötszörösét vagy akár többszörösét is meghaladja, szervi károsodások jelentkeznek.

Az elváltozásnak kezdetben nincsenek észrevehetõ tünetei. Ezért az érintettek általában nincsenek is tudatában betegségüknek. Ennek hátterében többek között az áll, hogy a szervezet 10-15 g-os vastartalma mellett még nem észlelhetõk panaszok (látens forma), bár a máj szövettani vizsgálatával a sejtekben már kimutatható a vasfelhalmozódás.

Az elsõ tünetek legkorábban 20 éves, de általában 40-60 éves kor után mutatkoznak meg. Férfiak körében öt-tízszer gyakoribb, mint a nõk esetében, akiknél sokszor csak az 50. életév után válik nyilvánvalóvá, ami a rendszeres havi vérzéssel, mint a természet terápiás megoldásával áll összefüggésben.

További vasfelhalmozódás az alábbi szervi károsodásokhoz vezet: a hasnyálmirigy károsodása miatt kialakuló cukorbetegség (diabetes mellitus) (az esetek 70 %-ában), a bõr sötét elszínezõdése (75 %) - e két tünet miatt a betegséget \"bronzdiabetesnek\" is nevezik,májzsugor (májcirrhosis) és szövõdményei (75 %), elsõsorban a nagy ízületeket érintõ ízületi fájdalom, ízületi gyulladás (30 %), ún. cardiomyopathia miatt kialakuló szívelégtelenség (ritmuszavarok, gyengeség, fulladás, alsóvégtagi ödéma), hormonális zavarok: az agyalapi mirigy, mellékvesekéreg, herék, petefészkek csökkent mûködése, fertõzésekkel szembeni esendõség.

Üdv: Meridián Centrum